Vanwege het COVID virus zijn beide molen gesloten voor bezoek.

 

Molens in Goirle stil na inspectie

De molens De Wilde en De Visscher in Goirle staan stil. Na een inspectie van de roeden blijkt dat het metaal niet veilig is, waardoor de wieken om kunnen klappen.

De roeden zijn gecontroleerd door een gespecialiseerd bedrijf. Op het oog is er niets aan de hand, maar na de inspectie blijkt dat de lasnaden niet (meer) goed zijn en het metaal vertoont kleine scheurtjes.Typisch genoeg is dat bij beide molens aan de hand; die in het Molenpark en die aan de Molenstraat.

Het bestuur en de molenaars moet nu bekijken hoe dit probleem opgelost kan worden. De wieken zijn nu in de zogenoemde lange ruststand gezet, de zeilen en verder alles wat wind kan vangen zijn verwijderd. Zo zijn er geen risico’s meer.

 

 

MOLENS IN GOIRLE VOORZIEN VAN NIEUW DAK

De molen moet zo droog mogelijk worden gehouden. En dat begint bij de kap, die ook nog eens beweegt en gevoelig is voor scheuren en barsten. Dat houden we nauwkeurig in de gaten.

De molenmaker zat dit jaar hoog, droog en zeer warm. De dakbedekking van beide Goirlese molens is dit jaar vervangen. 30 jaar geleden maakte “Van Besouw Goirle” ook kunststof folie als dakbedekking. Wij hebben hen toen benaderd of dit uit het oogpunt van promotie niet interessant zou zijn de kap van de molens met hun folie te bekleden. De toenmalige directeur F. de Ruyter vond dit een prima idee en schonk de folie voor beide molens. En nu na 30 jaar is die aan vervanging toe.

In Noord Brabant was het gebruikelijk dat de kap van de molen was bekleed met zwart asfaltpapier, zo ook in Goirle. Met één uitzondering, molen De Wilde had in de 60er jaren van de vorige eeuw een rode dakbedekking. En die rode kleur hebben we nu weer terug gebracht. Het vervangen van de bekleding van de kap is een kostbare aangelegenheid, maar noodzakelijk om al die kostbare houtconstructies in de molen droog te houden. Met een investering van € 30.000,- hopen wij dit voor de komende 30 jaar bereikt te hebben.

CvH

img-20190829-wa0001 img-20190829-wa0000

 

 

 

 

 

.

STARS ON THE MILL

Op de molen De WILDE wordt graan gemalen. Klik op de onderstaande foto om een indruk te krijgen hoe dit in zijn werk gaat. De mulders op de film zijn: Carel, Christoffel, Frans en Joop. Loop op een zaterdagmorgen eens binnen op een van de twee molens in Goirle: De Visscher en De Wilde.

IMG_20161119_124951

———————————————————————————————————————————–

 

Onderstaand ziet u een overzicht van het laatste nieuws binnen Stichting Akkermolens Goirle. Neem regelmatig een kijkje en blijf op de hoogte!