MOLENS IN GOIRLE VOORZIEN VAN NIEUW DAK

De molen moet zo droog mogelijk worden gehouden. En dat begint bij de kap, die ook nog eens beweegt en gevoelig is voor scheuren en barsten. Dat houden we nauwkeurig in de gaten.

De molenmaker zat dit jaar hoog, droog en zeer warm. De dakbedekking van beide Goirlese molens is dit jaar vervangen. 30 jaar geleden maakte “Van Besouw Goirle” ook kunststof folie als dakbedekking. Wij hebben hen toen benaderd of dit uit het oogpunt van promotie niet interessant zou zijn de kap van de molens met hun folie te bekleden. De toenmalige directeur F. de Ruyter vond dit een prima idee en schonk de folie voor beide molens. En nu na 30 jaar is die aan vervanging toe.

In Noord Brabant was het gebruikelijk dat de kap van de molen was bekleed met zwart asfaltpapier, zo ook in Goirle. Met één uitzondering, molen De Wilde had in de 60er jaren van de vorige eeuw een rode dakbedekking. En die rode kleur hebben we nu weer terug gebracht. Het vervangen van de bekleding van de kap is een kostbare aangelegenheid, maar noodzakelijk om al die kostbare houtconstructies in de molen droog te houden. Met een investering van € 30.000,- hopen wij dit voor de komende 30 jaar bereikt te hebben.

CvH

img-20190829-wa0001 img-20190829-wa0000

 

MOLENS LIJDEN ONDER DROOGTE

 

droogte-585x335

” We blijven intensief monitoren”

B.D. 15 augustus 2018 (Lukas Willemsen)

Molens hebben het zwaar te verduren deze zomer. Door de lange droogteperiode zijn houten onderdelen gaan krimpen en zitten gedeelten los.

Voorlopig blijft het intensief monitoren van alle draaiende delen

De mulders hebben al de nodige reparaties moeten verrichten. Mulder Carel van Herpt: “Afgelopen zaterdag hebben we alle borgingen van de wiggen losgehaald. Daarna de wiggen voorzichtig aangeschoven en met een klein tikje vastgezet. Ze mogen niet te vast zitten want ze zijn zo sterk dat ze bij vochtopname de verbindingen kapot  kunnen drukken.”

Er is ook voordeel aan de droogte. De opbrengst van inlands graan en spelt is goed en we hebben geen last van meelmotten deze zomer.

Carel: “Droog hout kan ook in je voordeel werken. Vroeger, toen de molenstenen uit de bergen werden gehakt, zocht men een goed stuk basaltlava op een rotswand. Ze hakten in de vorm van de gewenste molensteen gaten en sloegen daar dan grote droge eikenhouten wiggen in.Daarna goten ze er water in en na enkele dagen kwam het gewenste gedeelte van de rots los. Daaruit werd de molensteen dan gemaakt”
Dit is een voorbeeld van positief gebruik van gekrompen (droog) hout. Je mag nooit kammen of staven in elkaar horen draaien, want zo zegt Carel, dan vindt er bovenmatige slijtage plaats.

  • Bent U geïnteresseerd in deze en meer wetenswaardigheden, Carel en de andere mulders leggen U het graag uit op zaterdagmorgen als zij op de beide molens aanwezig zijn.

 

KONINGSDAG 2018

20180427_141058

NATIONALE MOLENDAG KOMT ERAAN.

Op 12 en 13 mei 2018 wordt de Nationale Molendag gehouden. Het thema is dit jaar het molenaarsambacht.

Zaterdag 12 mei zijn beide molens in Goirle  geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Ontmoet de molenaar, hij kan u alles vertellen over onze molens en de stichting. Wellicht dat u zich dan aanmeldt om molenaar danwel molengids te worden. Er is brood, gebakken met ons eigen gemalen meel en voor kinderen het Molen Ontdek boekje.

Huldiging Ireen Wüst: zelfs de molen is er klaar voor.

Klik hier voor het item op Omroep Brabant TV

Ambacht Molenaar op UNESCO lijst

Even na zevenen op donderdagochtend 7 december heeft de UNESCO vergadering in Jeju, Zuid-Korea, het ambacht molenaar op de lijst geplaatst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Naar aanleiding hiervan kregen wij een email van Ad de Visscher, de jongste zoon van Jan de Visscher, de laatste beroepsmolenaar van “onze” molen de Visscher. Hierin schreef hij dat 9 december het precies 100 jaar geleden was dat zijn vader werd geboren. “Wat zou hij trots geweest zijn” schreef hij ons.

 

20171212_122236

Zoals uit bovenstaand artikel blijkt is het dit jaar ook 30 jaar geleden dat na een grondige verbouwing de molen weer in gebruik werd genomen. Ook dit jaar bestaat de STICHTING AKKERMOLENS GOIRLE 20 jaar……..

 

IMG_20171028_121938

De STICHTING AKKERMOLENS GOIRLE heeft ter ere van hun 20 jarig bestaan van molen-maker John de Jong uit Veldhoven (hij is de “huismolenmaker”) een beeltenis gehad, voorstellende VICTOR VAN MARSEILLE. Molenaar Frans Boeren heeft er nu voor gezorgd dat Victor stof(meel)vrij een plek in de molen De Wilde heeft gevonden.

                    VICTOR VAN MARSEILLE

Hij is de patroon van de korenmolenaars. Zijn naamdag is 21 juli.

De heilige Victor van Marseille leefde aan het eind van de 3e eeuw en was officier in het Romeinse leger. Hij was een christen die anderen opriep om het christelijk geloof uit te dragen bij een eventueel bezoek van keizer Maximianus. Om deze reden werd hij gevangengezet, maar hij bekeerde zijn bewakers Alexander, Felicianus en Longinus. Hiervoor werd hij voorgeleid voor de prefecten Asterius en Eutichius. Victor weigerde bij herhaling te offeren aan de Romeinse goden die hij afgoden noemde. Hij schopte een beeld van een god omver. Voor deze godslastering werd zijn voet afgehakt.

Hij werd op 21 juli door Euticius ter dood veroordeeld door middel van verbrijzeling tussen twee molenstenen in een rosmolen. De legende wil, dat er bij de terechtstelling een groot wonder geschiedde: het lichaam van Sint Victor doet de molenstenen breken. Uiteindelijk zou hij zijn onthoofd. Na zijn dood stalen de christenen uit Marseille het lichaam van Victor en begroeven het in een grot. Na zijn dood vonden in de grot waarin zijn stoffelijke resten werden bewaard, enkele wonderen plaats. Zijn relikwieën zijn overgebracht naar de abdij Saint-Victor in Marseille. Tegenwoordig worden ze bewaard in de Église Saint-Nicolas-du-Chardonnet.

Vanaf de Middeleeuwen is Sint-Victor de patroon van de korenmolenaars. Hij wordt vaak in afbeelding met molenstenen of met een korenmolen afgebeeld. In vele steden was het gilde van korenmolenaars genoemd naar Sint-Victor en was Sint-Victorsdag, 21 juli, voor het molenaarsgilde een belangrijke feestdag.staat de stichting Akkerm 

STICHTING AKKERMOLENS GOIRLE bestaat 20 jaar.                                          (bron Goirles Belang)

Op 6 oktober 2017 bestaat de stichting Akkermolens Goirle 20 jaar. En dat moet natuurlijk gevierd worden. De stichting is beheerder van de twee molens De Wilde en De Visscher. Dat beide molens goed zijn onderhouden en nog altijd fier op hun plek prijken is te danken aan de inzet van een groep bevlogen vrijwilligers. Daarnaast wil Koos Verwer, vrijwillig molenaar, ons zeker benadrukken dat ook de Gemeente Goirle altijd een belangrijke rol heeft gespeeld. “Dit is nu echt een mooi voorbeeld van een goede samenwerking tussen de gemeente en de Stichting” aldus Koos.

Op vrijdag 6 oktober houdt de stichting een receptie op de locatie van de Heemkunde Kring De Vyer Heertganghen in Goirle. De receptie is uitsluitend voor genodigden, ook zal de burgemeester hierbij aanwezig zijn. Het jubileum wordt meteen aangegrepen als gelegenheid om de molens onder de aandacht te brengen van de jongere generatie. De aanwas van vrijwillige molenaars is in de afgelopen decennia immers sterk afgenomen.

De stichting heeft daarom een leuke actie bedacht voor leerlingen van de diverse basisscholen uit de gemeente Goirle. De leerlingen van groep 1 t/m 4 hebben kleurplaten gekregen. Groep 5 t/m 8 kreeg een vragenlijst. Om deze vragen goed te kunnen beantwoorden is een bezoek aan de molen een absolute must. Op zaterdag 30 september kunnen de leerlingen de kleurplaten en vragenlijsten inleveren bij beide molens tussen 10.00 en 13.00 uur. Voor deze gelegenheid worden de molens op deze dag opgetuigd met vlaggetjes. De moeite waard om te bekijken. De uitslag van de kleurplaten en vragenlijsten zal in het Goirles Belang worden gepubliceerd.


ENNO VOORHORST speelt een stuk van  ROLAND DYENS op een zonnige dag bij molen DE WILDE.

 

 

 

.

STARS ON THE MILL

Op de molen De WILDE wordt graan gemalen. Klik op de onderstaande foto om een indruk te krijgen hoe dit in zijn werk gaat. De mulders op de film zijn: Carel, Christoffel, Frans en Joop. Loop op een zaterdagmorgen eens binnen op een van de twee molens in Goirle: De Visscher en De Wilde.

IMG_20161119_124951

———————————————————————————————————————————–

 

Onderstaand ziet u een overzicht van het laatste nieuws binnen Stichting Akkermolens Goirle. Neem regelmatig een kijkje en blijf op de hoogte!